Sosyal Medya yokken zamanının büyük bölümünü forumlar da geçiren kişilere bu yazının başlığı eminim çok tanıdık gelecektir. Yıllarca Webmaster, Yazılım forumlarında “PHP mi? ASP mi? hangisi daha iyidir, hangisini kullanmalıyım?” soruları soruldu. Bu soruların altında iki dilin avantaj ve dezavantajlarını objektif biçimde paylaşan kullanıcılar da vardı, kendi bildiği dili fanatikçe savunup diğer dili yerin dibine sokmaya çalışanlarda… Çoğunluk ne yazık ki “Açtı ağzını, yumdu gözünü” deyiminin hakkını fazlasıyla vererek, takım tutar gibi bir dili desteklemeye çalışıyordu.
Forumlar da dil tartışmalarından geçip kafası allak bullak olan yazılımcı adaylarından kimisi Php, kimisi Asp, kimisiyse Java vb. başka bir dili seçerek ilerleme kararı aldı. Bu dönem de tercihini ASP’den yana kullananları, ilerleyen yıllar da kötü bir sürpriz karşılayacaktı. Bildiğiniz gibi ASP Microsoft tarafından geliştirilen, Açık Kaynak (Open Source) olmayan bir dildi. Dolayısıyla bu dili kullananlar Microsoft’a hem dilin gelişimi konusunda bağımlıydılar, hem de .asp dosyalarını çalıştırabilmek için işletim sistemi (Windows) vb. zorunlu ihtiyaçlara lisans ücreti ödemek durumundaydılar.
Bir müddet sonra Microsoft “Artık ASP diline destek vermeyeceğiz ve geliştirmeyeceğiz. Yeni ürünümüz olan Visual Studio ortamında çalışabileceğiniz .NET platformunu hazırladık. Artık .net platformunun gelişimi için çalışacağız” açıklamasını yaptı. Asp.Net tamamen nesneye dayalı programlamayı benimsemiş, Visual Basic, C# gibi dilleri kullanarak yazılım geliştirilebilen bambaşka bir ortamdı. (-ki bence .Net platformu Object Oriented standartların yaygınlaşmasında olumlu bir katkı sağlamıştır) O yüzden ASP dilini kullanarak proje geliştirenlerin .Net diline geçişi pek kolay olmadı.
Yıllarca ASP ile proje geliştirmiş ve “Senior” seviyesine gelmiş kişiler Microsoft’un Asp’yi geliştirmeyi bırakması nedeniyle mecburen başka bir dile geçmek zorunda kaldılar. Bunlardan kimi Microsoft’un yeni platformu .Net ortamında yazılım geliştirmeye başladı, kimi de php, java vb. açık kaynak başka dillere yöneldiler.
Bir yazılım dilinde uzman olabilmek için bir çok proje içerisinde yer almak ve deneyim kazanmak gerekiyor. Her proje de farklı problemler yaşayıp bunları çözdükçe deneyim ve bilgi birikimi artıyor. Bir başka proje de aynı problem oluştuğunda “Ben bunu zaten daha önce yaşamıştım” diyerek hızlı çözüm üretebiliyorsunuz ya da projeye daha başlamadan olası problemler için öngörü de bulunup önlem alabiliyorsunuz.
Yani bir dilde uzmanlaşmak ciddi zaman ve mesai gerektiren zorlu bir süreci beraberinde getiriyor. Bir dili öğrenmek kolaydır ama bir dil de uzmanlaşmak oldukça meşakkatlidir. Zamanın da “Php mi? Asp mi?” sorusunda tercihi ASP olanlar başka bir dili öğrenerek herşeye baştan başlamak zorunda kalırken, php dilini tercih edenler tecrübelerinden bir şey kaybetmedi, platformun yeniliklerine ayak uydurdu (OOP vb.) ve hala bu dili kullanmaya devam ediyorlar.
Geçmişte yaşanan bu süreçle ilgili, Facebook sayfamızda içerik paylaştığımızda; Asp ile Asp.Net’in farklı platformlar olduğunu bile bilmeyen kullanıcılar da dahil olmak üzere bir kesim direk savunmaya geçti. Sanki böyle bir şey hiç yaşanmamışta, amacı Microsoft’a çamur atmak olan birileri kafalarından senaryo uydurmuş gibi. Geçmişte forumlarda yaşadığımız takım tutar gibi dil tutma alışkanlığımız devam ediyor sanırım. 🙂
Bir işletmeye bağlı ticari olarak gelişen diller ile open source dillerin en belirgin farklarından birini bu yazı vurgulamıştır sanıyorum. Amacım “Açık kaynak olmayan dil, kötü dildir” demek değil. Böyle iddialı bir cümleyi söylemek benim haddime de değil zaten. Aksine .Net platformunun nesne tabanlı programlamanın dibine vurabileceğiniz, tümleşik bir yazılım geliştirme ortamı olduğunu düşünüyorum. Geçmişte küçük çaplı da olsa .Net ile geliştirdiğim projeler oldu. Hatta o dönemde C# ve Visual basic ile ilgili paylaştığım video dersler de oldu. Bence bir dilin fanatikliğini yapmadan, platformların artı ve eksilerini karşılaştırarak, ihtiyaçlar doğrultusunda hangi teknolojileri kullanacağımıza karar vermemiz gerekir.
Kaynak : webteders . com